Влак

Ние нелетящите сме малко, но ни има. Каквато и да причината за избора ви да не летите, това съвсем не значи, че не пътувате. Напълно свободни сте да го правите. Просто го правете по друг начин.

 • Европа разполага с прекрасни условия за пътуване с влак: гъста мрежа, разнообразни влакове, добри връзки, международни влакове. Можете да се придвижите бързо и гъвкаво. Разбира се с неприятната за нас уговорка, че излизането от България с влак все още не е особено лесно, бързо и приятно.
 • Гарите, за разлика от летищата, обикновено са в центровете на градовете. Няма да се чудите как да стигнете до центъра, ако пристигнете през нощта например.
 • Тук няма да преминавате през чекиране, проверка сигурност, и куп процедури, които остават неизбежни при летенето.
 • Влакът е по-удобен от автобуса и по-живописен от самолета. Наслаждавате се на красиви пейзажи с чаша кафе или вино в ръка, ровейки из интернет или четейки книга… Доста по-добре от „затегнете коланите” между летище А и летище Б или от това да зяпаш магистрали без да помръднеш от мястото си с часове.
 • Има много възможности за пасове и карти, намаления, семейни и групови билети и други, с които да организирате пътуването си оптимално спрямо бюджета си.

 • Пътуването с влак е прекрасно, бързо и комфортно почти навсякъде в Европа. Затова ако очаквате да бъде по-евтино от самолет, в повечето случаи може да се разочаровате.
 • Във влаковете не се пуши. Но пък това е така и в другите видове транспорт.
 • Честно казано ми е трудно да се сетя за друг съществен недостатък. Освен да спомена отново БДЖ. Но нека признаем, че тук се забелязва известен, макар и бавен напредък. Да стискаме палци и да бъдем търпеливи!
 • Планирането: Къде да разберете какви влакове има до вашата дестинация, какви връзки да направите, как да стигнете най-бързо или най-живописно? Можете да ползвате сайтове като този на немските железници (Deutsche Bahn). Чудесен за планиране, тъй като покрива цялата европейска мрежа. Препороверявайте връзките в сайтовете на конкретните компании (напримервлак Милано – Женева проверете в италианските и швейцарските железници). Така ще сте сигурни, а и ще можете да видите цени. От DB можете да си купите билети само за влакове във, от и до Германия, макар и да виждате всички други. Когато сте готови с плана си, проверете цените на отделните билети, съпоставете с цената на пас или друг намелен билет и решавайте.
 • Пасове. Преглеждайте възможността за пас или друг подобен билет, особено при дълги пътувания с връзки. Ако например си купите пас за Италия, ще можете да пътувате определено време, без ограничение колко пъти ще слизате и ще се качвате и колко влака ще ползвате. Такъв вариант е удобен не само за „нелетящите”. Прекрасна опция да летите до Милано например, а от там с различни влакове да разгледате куп прекрасни места само за няколко дни! Без коли под наем, без губене на време по летища, без схванати крака от автобуси.

! Когато избирате такъв тип пас / билет има нещо изключително важно: пасът не покрива резервациите на места. Има много влакове, в които това не се изисква. Но повечето високоскоростни и нощните влакове например го изискват. Сумите не са големи, но е добре да го знаете в аванс. Така ще предвидите бюджета си, а  ако планът ви позволява, можете да изберете само влакове без резервации.

 • Проверявайте гарите: Има влак до Париж, а от там до Бордо – чудесно! Но дали е на същата гара? Проверявайте имената на гарите, за да не се окаже, че сте на час път, а имате десет минути за смяна. В големите столици има по няколко гари и това може да се окаже наистина важно. При избора на хотел също е добре да изберете гара, която е удобна спрямо настаняването ви или обратно.
 • Цените. Когато резервирате влаков билет имайте предвид, че цените  могат да се променят или не с приближаване на датата. Понякога ден по-рано билетът ви ще струва два пъти по-малко. Това е валидно в по-голяма степен за по-дългите отсечки. В доста случаи регионалните влакове в Европа имат фиксирани цени. Все пак е препоръчително да си купите билета малко по-рано.
 • Къде да резервирате: Всяка национална железница има сайт и почти винаги много лесна процедура за онлайн резервация. Съветвам да ползвате сайтовете на самите компании. Когато купувате само резервация, а не билет (ако например имате пас и ще пътувате с влак, който го изисква), можете да проверите и платформи за влакови пътувания като https://www.interrail.eu/ ,
  https://www.raileurope.com/ и други.
 • Винаги поставяйте етикет с името ви на багажа. Основно от гледна точка сигурност, а и се изисква от контролните власти.