автобус

За тези от вас, за които опциите на БДЖ не са достатъчно разнообразни, бързи и привлекателни, можете да изберете да излезете от България с автобус до точка, от която влаковете стават по-бързи и комфортни. Според нашия опит досега, отлична възможност са Виена или Будапеща. Виена отваря Европа за вас – можете да стигнете до където поискате със съответните връзки разбира се, а влаковете са прекрасни. Споделяме препоръка за:

КАРАТ-С – комфортни автобуси и добро обслужване.

FlixBus – Добро пътуване, лесна резервация и отлична възможност за тези, които ще продължат с автобус, тъй като компанията пътува навсякъде в Европа. В България обслужват 9 дестинации.

Florentia Bus – Пътуват всеки ден по маршрут София – Флоренция. Спирките са удобни, автобусите също.

Една наша забележка: Не забравяйте, че колкото и да се старае превозвачът, пътуването с автобус на дълги разстояния не може да бъде наистина удобно. Затова ви съветваме по възможност да накъсвате пътуването и да избягвате нощните преходи.

 • С автобус можете да пътувате от България до много дестинации в Европа. С времето и конкуренцията условията на българските превозвачи стават все по-добри, а разнообразието от дестинации расте.
 • Пътуването с автобус в Европа често е на по-добра цена от влака.
 • Можете да стигнете до крайна дестинация без смени.
 • Пътуването с автобус е по-некомфортно от влака. Тук седите на едно място в продължение на няколко часа. Правят се почивки на два-три часа, но пространството ви е малко и не можете да ставате да се разхождате. Освен това заради проверки на границите и други причини може да се наложи да седите и повече.
 • Да разчитате да заредите устройствата си и да ползвате интернет вече не е химера, но от рекламите до реалността все още има голяма разлика. А и я няма удобната масичка, на която можете да се разположите…
 • Автобусите пътуват по пътищата. Това значи трафик, задръствания, магистрално скучни пейзажи.
 • За загрижените за околната среда няма нужда да се отбелязва, че автобусът не е особено eco-friendly.
 • Често не се позволява да се храните в автобуса. Не че има откъде да си купите храна или напитки докато пътувате – няма нито вагон ресторант, нито стюардеса с количка. Остават ви почивките и бензиностанциите.
 • Планирането. С автобус не е толкова комфортно, но е чудесен начин да стигнете до точка, откъде да смените с влак. Планирайте добре тази точка. Не купувайте автобусния билет преди да сте се уверили в добрите влакови връзки. Може да се окаже, че вашата точка за продължаване към Португалия съвсем не е Милано, а е по-скоро Виена. Важно е да видите връзките и в двете посоки, за да си закупите двупосочен билет с връщане за подходяща дата (цената е по-добра).
 • Спирките. Автобусите не се движат по релси и могат да избират по-разнообразни спирки. Проверявайте къде ще ви остави вашия автобус. Ако се окаже, че пристига в Любляна в 4:00 сутринта и освен това спира на бензиностанция преди входа на града, добре е да го знаете. Влакът винаги ще ви остави на гара, а от там минават други влакове. Автобусът може да ви остави на място, откъде няма на какво да се качите.
 • Границите. Минаването на граници, онези с проверките, е неприятно. Примирете се. Следвайте инструкциите на водачите и граничните органи и не проявявайте своеволия. Колкото и да е досадно, стиснете зъби, ще мине.
 • Багажът. В автобуса, както и в самолета, багажът не е при вас. Трябва да си отделите подходящ ръчен багаж, който да не заема много място и да има най-необходимото. Помислете добре кое е най-необходимото за вас.
 • Европа. При пътуване с автобус в Европа, ако комбинирате с влак, проверявайте за отстъпки. Доста влакови пасове позволяват отстъпка или включват пътуване с автобус в определен участък (Швейцария например).